Home > Kiki > Kiki – Kasutera (Castella)

Kiki – Kasutera (Castella)

listopad 22nd, 2014 Idź do komentarzy

To już 32 odcinek Kiki! I do tego jest bardzo śmiesz… smaczny!

Objaśnienia:

  • Kasutera (Castella) – to delikatne biszkoptowe ciasto przywieźli Portugalczycy do Nagasaki w Japonii w XVI w. Stało się specjalnością tego miasta. Nazwa Castella pochodzi od „pão de Castella”, czyli chleb z Kastylii. Castellę można długo przechowywać, dlatego była popularna wśród marynarzy spędzających na morzu wiele tygodni. W Japonii piecze się ją na dużych blachach, następnie kroi na długie 27-centymetrowe, wąskie kawałki i pakuje w celofan. Na japońskich jarmarkach organizowanych z okazji różnych świąt popularne są baby Castella, małe ciasteczka biszkoptowe z kolorowym kremem i polewą na wierzchu. Czasami do składników ciasta dodawana jest sproszkowana zielona herbata, a zamiast miodu stosuje się brązowy cukier. Ciasto znane jest także w Europie.
tee
Kategorie:Kiki Tagi:, , , , ,

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress